Sveti Petar Orehovec

Općina Sveti Petar Orehovec smještena je na središnjem području padina Kalničkog prigorja na površini 92,53 km kvadratnih gdje živi oko 5000 stanovnika. Naselje Sveti Petar Orehovec ima oko tristotinjak stanovnika i jedno je od najmanjih općinskih središta u Hrvatskoj.

Pretežito poljoprivredni kraj i izoliranost, doprinijeli su očuvanosti prirode i većeg broja autohtonih klijeti i starih kuća građenih tradicionalnim načinom. Budućnost žitelja ovog kraja u neraskidivoj je vezi tradicije i običaja te upotrebe suvremene tehnologije u razvoju poljoprivrede, obrtništva i turizma. Na području Sv. Petra Orehovca nalaze se i vrijedni arheološki nalazi i sakralni objekti, kao što su župna crkva sv. Petra u Sv.Petru Orehovcu i župna crkva sv. Mihovila u Miholcu, koji ovaj kraj čine zanimljivom destinacijom. Očuvane stare kuće i klijeti, sakralne građevine i ljepota prirode koja pruža toliko željeni mir i čisti zrak dovoljan su razlog za posjet ovome kraju.

Više u ovoj kategoriji: « Kalnik Sveti Ivan Žabno »

Sveti Petar Orehovec

Manifestacije

Dani hmelja u Gregurovcu: manifestacija na kojoj se predstavljaju stara zanimanja i obrti, berba hmelja. Datum održavanja: vikend sredinom kolovoza

Zanimljivosti

Obreške klijeti: etnološki lokalitet starinskih drvenih vinogradarskih klijeti. lokacija: Obrež – brijeg na hrptu između sela Vukovec i Vojnovec (na cesti Križevci - Gornje Rijeka) ...

O nama

Turistička zajednica grada Križevaca, pravna je osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi.

Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma i zaštite okoliša.

Kultura

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Kontakt

Turistička zajednica grada Križevaca

 

 

Kontaktirajte nas putem web obrasca

Dobrodošli u Križevce

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). Grad je u početku bio podijeljen na dva dijela: Gornji i Donji Križevac (Gornji i Donji grad). Prilikom osnutka Gornjega grada kao novog naselja, ban Stjepan dodjeljuje mu povlastice slobodne i kraljevske varoši. Bilo je to to 24. travnja 1252. godine i taj dan slavi se danas kao Dan grada.