Sveti Ivan Žabno

Općina Sveti Ivan Žabno prostire se na 106,60 km2 sa oko 6000 stanovnika. Nalazi se na križanju putova Zagreb-Bjelovar i Križevci-Bjelovar. Po važnosti i po veličini, najveća je općina u križevačkoj regiji. Odlikuje se zanimljivim prirodnim krajolicima, znamenitim sakralnim objektima, kulturnim događanjima i dodatnim sadržajima na obiteljskim gospodarstvima.

Arheološko nalazište na mjestu današnjeg naselja Brezovljani predstavlja jedno od najbogatijih nalazišta sopotske kulture (2800-2500 g.p.n.e.). Svake godine na Dan Općine 24. lipnja održava se manifestacija pod nazivom „Svetoivanjski dani“ s bogatim programom.

http://www.osiz.hr/

Više u ovoj kategoriji: « Sveti Petar Orehovec

Sveti Ivan Žabno

Manifestacije

Svetoivanjski dani: tradicionalna manifestacija u kojoj sudjeluju brojna kulturno-umjetnička društva, sportska događanja (24.lipnja)

Zanimljivosti

Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja vrijedan spomenik kraja iz davne 1334. godine. Nekoliko puta obnavljana, a današnji izgled potiče iz kraja 19. stoljeća. adresa: Sveti Ivan Žabno ...

O nama

Turistička zajednica grada Križevaca, pravna je osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi.

Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma i zaštite okoliša.

Kultura

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Kontakt

Turistička zajednica grada Križevaca

 

 

Kontaktirajte nas putem web obrasca

Dobrodošli u Križevce

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). Grad je u početku bio podijeljen na dva dijela: Gornji i Donji Križevac (Gornji i Donji grad). Prilikom osnutka Gornjega grada kao novog naselja, ban Stjepan dodjeljuje mu povlastice slobodne i kraljevske varoši. Bilo je to to 24. travnja 1252. godine i taj dan slavi se danas kao Dan grada.