Kalnik

Općina Kalnik u kojoj živi oko 2000 stanovnika smještena je na padinama gorja Kalnik i prostire se na 25 km2. Kalnička gora proglašena je zaštićenim krajolikom prirode, a Mali Kalnik posebnim botaničkim rezervatom. Najviši vrh Kalnika, Vranilac visok je 643 metra. Na Kalniku se nalaze najznačajniji srednjovjekovni spomenici ovog dijela Hrvatske: srednjovjekovna utvrda Stari grad Kalnik, gotička župna crkva sv.Brcka u selu Kalnik i kameno gotička crkva Sv. Andrije u Kamešnici, naselju podno Kalnika.

Glavno obilježje Kalničkog kraja je upravo prepoznatljiv stjenovit greben na čijem se istočnom dijelu nalaze ruševine Starog grada na Kalniku. Strma i gola stijena glavnog grebena čini prirodni zid između sjeverne šumovite i nenaseljene strane te južne strane kojom dominiraju pitomi brežuljci posuti vinogradima i klijetima. Kalnik je zavičaj netaknute prirode, nezagađenog zraka, tišine i spokoja, bezbrojnih planinarskih putova, prirodnih izvora planinske vode, stršećih vrhova, rascvjetanih livada i mnogobrojnih potočića koji presijecaju obližnja brda. Na svakom se koraku kalničkog prigorja nalaze zanimljivosti za mlade i stare kako za izletnike, planinare, alpiniste, bicikliste tako i za sve putne namjernike.

http://www.kalnik.hr

Kalnik

Manifestacije

Kalnik je već godinama domaćin nekoliko poznatih manifestacija: Vuzem na Kalnik: jedinstvena tradicija izgradnje i paljenja velikih krijesova, visine do 25 metara (uskrs). Kalničk...

Zanimljivosti

Biblijski vrt mira u kojem se nalaze 33 hrastove skulpture Biblijskih svetaca iz Starog i Novog zavjeta. Postavljen je 2000. godine u čast 2000 godna od rođenja Isusa Krista lokacija...

O nama

Turistička zajednica grada Križevaca, pravna je osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi.

Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma i zaštite okoliša.

Kultura

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Kontakt

Turistička zajednica grada Križevaca

 

 

Kontaktirajte nas putem web obrasca

Dobrodošli u Križevce

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). Grad je u početku bio podijeljen na dva dijela: Gornji i Donji Križevac (Gornji i Donji grad). Prilikom osnutka Gornjega grada kao novog naselja, ban Stjepan dodjeljuje mu povlastice slobodne i kraljevske varoši. Bilo je to to 24. travnja 1252. godine i taj dan slavi se danas kao Dan grada.