Pedeseta godišnjica spuštanja čovjeka na mjesec

U sklopu ljetnog programa u knjižnici "Ljeto u knjižnici - knjižnica na Mjesecu", Gradska knjižnica Franjo Marković organizira i poziva vas na dva događanja.

Događanja su tematski vezana u 50. godišnjicu spuštanja čovjeka na Mjesec.

Prvi je u utorak, 16. srpnja 2019. godine, od 21:30 sati kod meteorološke stanice na Ratarni gdje će se održati promatranje pomrčine mjeseca.

***VAŽNA NAPOMENA!

U slučaju naoblake, promatranje se otkazuje/odgađa. 

Teleskopi će biti postavljeni već u 20:30 za one koji žele prije pomrčine teleskopima promatrati Sunce na zalasku (kroz posebne filtere), Mjesec na izlasku prije pomrčine, Jupiter s njegovim satelitima i Saturn s prstenom.
Pomrčina počinje biti očito vidljiva i golim okom oko 22 sata i traje do 1 sat poslije ponoći. Najviše će Mjesec biti u Zemljinoj sjeni (oko 65 posto) oko 23:30.

Oko ponoći postoji mogućnost i da se preselimo na Strossmayerov trg (pored paviljona) pa odande nastavimo promatrati ostatak pomrčine (za one koji neće doći na Ratarnu), ali prije ponoći se ne isplati dolaziti na Strossmayerov trg jer je do tada Mjesec prenisko na jugoistoku pa ga zaklanjaju zgrade.

Drugi događaj bit će predavanje gospodina Ante Radonića pod nazivom "Ljudi na Mjesecu" koje će se održati u petak, 19. srpnja 2019. godine od 19 sati u multimedijskoj dvorani knjižnice.

Uvodničar će biti Ratko Matić.

Ulazak na predavanje je slobodan.

Događaje organiziraju: Križevačka astronomska udruga Perzeidi, Gradska knjižnica Franjo Marković, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske.