Knjižnica i mali muzej Grkokatoličke biskupije

Spomenička je knjižnica koja se nalazi na prvom katu istočnog bloka biskupske rezidencije. U knjižnici je pohranjeno oko pet tisuća knjiga iz razdoblja od 15. do 20. stoljeća. Najveći dio knjiga potječe iz 18. i 19. stoljeća. Vrijednost su svakako 42 izdanja iz 16. stoljeća, oko 180 izdanja iz 17. stoljeća, sedamdesetak rukopisa te posebno bogata zbirka rječnika. Knjižnica čuva djela s tematikom iz crkvene i opće povijesti, teologije, dogmatike, prava, gospodarstva, misale i rituale istočnoga i zapadnoga obreda i jezično blago. Jedna od najstarijih i najvrijednijih knjiga iz zbirke je Missalum Zagrebiensis iz 1506. godine, tiskana u Veneciji.

Knjižnica i mali muzej Grkokatoličke biskupije

  • Adresa: Franje Račkog 12, 48260 Križevci
  • Tel: 048 712 171
Više u ovoj kategoriji: « Križevačka likovna galerija

Muzeji i etno zbirke

Gradski muzej

Gradski muzej

Nekadašnji pavlinski hospicij, jedan je od najstarijih sačuvanih građanskih objekata u Križevcima danas je Gradski muzej. U više izložbenih prostorija stalnog postava prikazan je kultur...

Knjižnica i mali muzej Grkokatoličke biskupije

Knjižnica i mali muzej Gr…

Spomenička je knjižnica koja se nalazi na prvom katu istočnog bloka biskupske rezidencije. U knjižnici je pohranjeno oko pet tisuća knjiga iz razdoblja od 15. do 20. stoljeća. Najveći d...

Križevačka likovna galerija

Križevačka likovna galeri…

Zgrada Likovne galerije, tzv. Sabornica, jedna je od najstarijih križevačkih građevina. Nekada se nalazila uz južna gradska vrata i na samome početku glavne ulice. To je građevina gra...

O nama

Turistička zajednica grada Križevaca, pravna je osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi.

Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma i zaštite okoliša.

Kultura

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Kontakt

Turistička zajednica grada Križevaca

 

 

Kontaktirajte nas putem web obrasca

Dobrodošli u Križevce

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). Grad je u početku bio podijeljen na dva dijela: Gornji i Donji Križevac (Gornji i Donji grad). Prilikom osnutka Gornjega grada kao novog naselja, ban Stjepan dodjeljuje mu povlastice slobodne i kraljevske varoši. Bilo je to to 24. travnja 1252. godine i taj dan slavi se danas kao Dan grada.